hits

Objektiv journalist - finnes det?

Pressen har problemer med å motta kritikk så denne saken ble nok ikke godkjent.

Objektiv journalist ? Hmmm ? finnes det?

I en herværende storstadsavis 3. januar stod det å lese «Få kvinner i politikken kjenner seg igjen i Siv Jensens trakasseringsutspill». Dette er for så vidt riktig, men er slett ikke noen objektiv vurdering. Det kan se ut som journalisten søker en utgang som dekker egen oppfatning.

Se nå for dere kvinner, menn, gutter og jenter i sin beste alder som sitter/går rundt med nesa i mobilen. Tommelen eller pekefingeren er på urolig vandring over skjermen, alltid på søken etter neste overskrift. Resultatet etter å ha kommet til ovenfor nevnte tittel blir da, bedriver Siv Jensen Frp trakassering, eller hva skjer, det er i alle fall noe med Frp, nei dette gidder jeg ikke. Man scroller videre og det har festet seg et inntrykk av det er et eller annet med Siv Jensen og Frp. Har journalisten vært nøytral da han/hun formet overskriften, neppe.

Leser man teksten ser man faktisk at det er en del kvinner som har følt seg ille til mote i møte med pressen, til og med ønsker man å være anonym for å slippe ytterligere ubehageligheter. Altså, er overskriften dekkende, eller er den et forsøk på å påvirke leseren i en bestemt retning. Kunne overskriften fått en annen betydning om den ble formet annerledes, for eksempel «Flere kvinner kjenner seg igjen i Siv Jensens trakasseringsutspill». Da hadde det blitt en Me too sak, som det jo faktisk er.

Men dette dreier seg om pressen og pressens makt. En journalist vil selvfølgelig bortforklare det hele og hevde sin skinnende rene nøytralitet og vise til redaktørplakaten. Så igjen, finnes det en objektiv journalist?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar